Yayın Tarihi: 23/03/2010
Bu haftaki konuğumuz, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans, Queen Mary Üniversitesi ve Dresden Teknik Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Ortak Yüksek Lisans Programı mezunu Av. Selva Kaynak,LL.M. Kendisi tezini "İnternette Telif Haklarında Sınırlamalar ve İstisnalar" konusunda yazmış bir meslektaşımız olarak konunun uzmanı durumunda olduğundan internette telif haklarını ve yasakları ya da hukuka uygun durumları konuştuğumuz bu bölümümüzde sorularımızı kendisine yöneltip Türkiye ve özellikle Avrupa’daki yeni gelişmeler ışığında cevaplar almaya ve sizler için bir farkındalık yaratmaya çalıştık.
Programda öncelikle İnternetin dünyada ve Türkiye'de kullanım alanının yoğunlaştığı alanlar tespit edilirken; bu analizin gösterdiği sonuçlar ışığında, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu açısından İnternetteki müzik, film vb. indirmeler ele alınarak yasaklamanın çözüm olmadığı vurgulandı. Fotokopi mak. ve cd kopyalama cihazı örnekleri ile konu yakın geçmişten örneklerle açıklanırken buna ilişkin kanun maddeleri belirtildi. Hak ihlali halinde eser sahiplerinin haklarını koruduğunu iddia eden çeşitli meslek birliklerinin hangi kanunun hangi maddesine dayanarak eser sahibi gibi hareket ettiği açıklanacak. Genel ve özet olarak Fsek’in konu hakkındaki yorumlaması yapılmaya çalışıldı.
Şahsi kullanım ve adil kullanım kriterleri üzerinde durularak, hak sahibi olmaksızın satışa arz etme ve yayının ceza gerektirdiğinin altı çizildi. Ancak internetten müzik ve film vb. indirmenin suç teşkil etmediği vurgulandı.Bununla birlikte, paylaşma hallerinin suç unsuru taşıyıp taşımayacağı konusu masaya yatırıldı.
Uygulamada fikri hak ihlalleri yüzünden açılmış davalardan örnek verilerek Fsek ek madde 4. üzerinde duruldu. Hukuktaki son gelişmelerin bizi sürüklediği duruma da göz atıldı. HADOPi2 yasasının neler getirip neler götürdüğü konuşuldu. Bununla amaçlananın hukukçu gözlüğüyle bakıldığında ne olduğu çözümlenmeye çalışıldı. Avrupa’nın internetteki fikri hak ihlallerine karşı tutumu ve bu konuda ABD’de bir çözüm olup olmadığı üzerinde de duruldu. (Ayrıca bu bağlamda Türkiye’deki mahkemelerden birinin verdiği “para ile üye olunan bir siteden indirme yapılmasında, indirme yapılan yerin yurt dışında olması (hosting) dolayısı ile kovuşturmaya yer olmadığı... ‘ şeklindeki kararında incelenebilir olduğunu da buraya not düşmek isteriz.)
Kuzey Avrupa örneği üzerinden gidilerek artık yapımcıların olmadığı bir düzene doğru gidiş olduğuna işaret edildi. Sonuç olarak konuğumuz Av. Selva Kaynak sayesinde güzel bir tartışma zemini bulmuş ve programın konusu olan çok tartışmalı hususlarda bazı ince noktaları açıklama fırsatı bulmuş olduk. İleride de bu konuların takipçisi olacağımıza emin olabilirsiniz.
Sorularınız varsa lütfen iletiniz.
Tüm izleyenlere ve konuğumuza teşekkür ederiz.
Hazırlayanlar
Serhat Koç
1980, Trabzon doğumlu. Kuzguncuk’da yaşıyor. Ankara Ü. Hukuk Fakültesi mezunu. 12 yıllık görsel sanat geçmişine sahip, bunun özellikle son 5 yılında dans üzerine fotoğraf ve kısa film üretiyor. Bilgisayar yazılım ve donanımı ile görsel sanatlar konusundaki tecrübelerini hukuk alanında da sürdürüyor. İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi bünyesinde çalışmalar yapıyor, panellere ve konferanslara katılıyor. www.bilisimhukuk.com sitesinde daimi yazarlık yapıp, bilişim hukuku konulu yazılarını yayımlıyor. Ağırlıklı olarak, Fikri Mülkiyet Hukuku, Sözleşmeler Hukuku ve Bilişim Teknolojileri Hukuku alanlarında danışmanlık yapmakta. Umut ediyor, umudunu kaybetmiyor. Üretimi, çalışmayı ve paylaşımı sonuna kadar destekliyor. İnternet demokrasisi ve dijital aktivizm sayesinde bugünkünden çok farklı bir dünyanın olabileceğine inanıyor. (serhat@hukukcu.com)

Ünsal Özmestik
2008 Yılında Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2008 Eylül ayında İstanbul Barosu’na kaydolur. Aynı yıl Baronun Bilişim ve Bilişim Hukuku Merkezi’ne katılıp bilişim hukuku alanında çalışmalara başlar. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi tarafından 2009 yazında verilen "Adli Bilişim Uzmanı" kursunu başarı ile tamamlar. İlk bilgisayarı olan IBM marka 386 ile senelerce prince oynar. İnternetten sonra kendini en fazla özgür hissettiği yer olan denizde vakit geçirmek onun için bir vazgeçilmezdir. Türkiye Kürek Federasyonu’ndan profesyonel kürek lisansı ile kısa bir dönem Sarıyer Spor Kulübü ve Kadir Has Üniversitesi Kürek takımlarında birçok şampiyonluklar yaşar. Aynı zamanda Amatör Kaptan lisansına sahiptir. Lakin üniversitenin son senesi ilk aşkına geri döner ve internetin sahip olduğu vazgeçilmez tutkuya bağlanır. Bu tutku ile 0 ve 1 lerin dünyasını keşfetmeye çalışır. Ağırlıklı olarak Bilişim hukuku, İdare hukuku, Borçlar hukuku, İcra hukuku, Ticaret hukuku ve Ceza hukuku alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.(unsal@hukukcu.com)
M. Gökhan AHİ
Program Danışmanı